Hoofdroos: hoe zit het nu echt?

Hoofdroos: Waarom je synthtische shampoo het mogelijks erger maakt
(en hoe je je hoofdhuid écht herstelt)

Niets zo frustrerend als hoofdroos: je wast je haar en voelt even verlichting, maar na een paar dagen zijn de jeuk en schilfers gewoon weer terug. Herkenbaar? Grote kans dat je al eens gegrepen hebt naar een bekende anti-roos shampoo. Je weet wel, zo’n goedkope variant uit de supermarkt, vol sulfaten en siliconen. Ik noem geen namen maar je weet misschien wel welke ik bedoel 😛

En hoewel zo'n shampoo misschien tijdelijk lijkt te helpen, is dat vooral schijn. Het enige ingrediënt dat z’n werk écht doet, is de gistremmer. De rest? Die ondermijnt het zelfherstellend vermogen van je hoofdhuid waardoor je afhankelijk wordt van de shampoo. Het bestrijdt symptomen, maar pakt de oorzaak niet aan. 

Waarom traditionele anti-roos shampoos je niet écht helpen

Anti-roos shampoos bevatten vaak agressieve reinigers (zoals sulfaten) en siliconen. De sulfaten strippen je hoofdhuid, waardoor je huid uit balans raakt en het eigen herstellend vermogen van je huid wordt uitgeschakeld. En die siliconen? Die leggen een laagje over je huid en haar, zodat je niet voelt hoe hard je hoofdhuid eigenlijk aangepakt wordt.
Gevolg: zodra je stopt met deze shampoo, keren je klachten meteen terug. Jeuk, schilfers, irritatie, alles weer van vooraf aan. Je denkt dus dat je niet zonder die shampoo kan. 

Ironisch genoeg zorgt deze aanpak ervoor dat je de gistremmer in zo’n shampoo blijft nodig hebben. Een soort vicieuze cirkel, waarbij je symptoombestrijding verwart met genezing.

Waarom kiezen sommige merken dan voor sulfaten als die zo schadelijk zijn? Wel, omdat ze maar een fractie kosten in vergelijking met mildere renigers. Ook vult een sulfaat een veel grotere hoeveelheid in het flesje waardoor je als merk ook kan besparen in hoeveelheid van de andere ingrediënten. Het is business wise een win-win-win. 

Wat is hoofdroos nu eigenlijk?

Hoofdroos is een lichte vorm van ontsteking, veroorzaakt door een verstoorde balans in je talgproductie. Op je hoofdhuid leven gisten die zich voeden met je talg. (haha jep, beetje vies, i know 😅) Wanneer die balans in je talgproductie zoek is, krijgen die gisten vrij spel. Die disbalans komt vaak verder vanuit een hormonale verandering, stress of jawel: door het gebruik van sulfaten. En dat veroorzaakt irritatie, jeuk en je raadt het, schilfers. De reden dat het na het wassen vaak beter is? Dan is het talg even weg waardoor ook die gisten geen voedingsbodem meer hebben. Maar zodra je hoofdhuid opnieuw talg aanmaakt, zijn de gisten weer van de partij en die gaan dan opnieuw aan de slag met het irriteren van je hoofdhuid. 

De ernstigere vorm van hoofdroos heet seborroïsch eczeem. Daarbij zie je niet alleen schilfers, maar ook roodheid en duidelijk afgetekende vlekken, meestal aan de haargrens op het voorhoofd of in de hals achteraan de haarlijn.

Waarom onze natuurlijke treatment met klei, olie en synergie écht werkt

In plaats van de symptomen te maskeren, focussen we bij Mellon op herstel. Onze Greasy Scalp Treatment is een volledig natuurlijke aanpak die je hoofdhuid reinigt, kalmeert én in balans brengt.

De klei speelt hierin een sleutelrol. En ja, we weten dat klei voor velen nog een onbekend product is in haarverzorging, maar dat is echt onterecht. Klei is een soort magneet: het bevat geladen deeltjes die onzuiverheden, talgophoping en productresten aantrekken en absorberen. Hierdoor wordt je hoofdhuid écht ontgift. Geen oppervlakkige reiniging, maar een diepe reset die je natuurlijke textuur en dus ook de balans op je hoofdhuid herstelt.

Bovendien werkt klei balancerend op je talgklieren, wat essentieel is bij hoofdroos. Daarbij helpt onze geurloze olie om je huid te voeden, terwijl de Greasy Scalp Synergy, een krachtige blend van essentiële oliën, gericht werkt op het remmen van ontstekingen.

Nog een voordeel? Onze producten zitten in een lage pH-waarde (rond 4,8 – 5,5). Gisten houden van een pH tussen 6 en 9. Door je hoofdhuid in een zuurder milieu te brengen, hebben ze simpelweg minder kans. Zónder dat je een gistremmer nodig hebt. 

Zo ziet je behandelplan eruit

🔁 Begin met voor elke wasbeurt een oliebehandeling te doen. 5 min voor het wassen is al voldoende.
🗓️ Doe de eerste 2 maanden wekelijks een keibehandeling en onderhoud daarna je hoofdhuid met een maandelijkse kleibehandeling.

Zo geef je je hoofdhuid de kans om te genezen in plaats van te blijven plakken aan pleisters die het probleem alleen maskeren.

📥 Download het behandelplan hier

💡 Niet zeker of je écht met een vette of schilferige hoofdhuid zit? Vul dan even de Textuur ID in. Zo match je jouw hoofdhuidtype met de juiste treatment.

👉 Merk je dat je eerder last hebt van een droge, jeukende hoofdhuid of worstel je met haaruitval? Dan zijn er ook twee andere bundels op maat:
Dry Scalp Treatment: voor verzachting en herstel van een trekkerige, droge hoofdhuid
Hairloss Treatment: gericht op stimulatie van de haargroei en een sterkere haaraanzet

14/5/2025

Ontvang het laatste nieuws en exclusieve aanbiedingen van Kwibz. Schrijf je in!

* No spam, pinky promise
@kapsalonkwibz
voor en na reel emine
voor en na reel annelore verelst
voor en na reel gittewils
post 3
post 2
post 1